Antivirusprogram

Det är viktigt att du har en hög säkerhet när du använder internet. Det finns mängder av webbplatser med tvivelaktigt innehåll som kan leda till att din dator blir angripen. Om du dessutom självmant laddar ner någonting som du är misstänksam mot så kan skadan vara skedd.

Det gäller att ha ett antivirusprogram installerat på datorn. Programet varnar dig för suspekt innehåll och kan även hindra dig från att besöka vissa webbplatser när programmet bedömer att det finns en hög risk för angrepp.

Antivirusprogrammets främsta uppgift är att reparera skadade filer som kan vara infekterade med datorvisur. Programmet hindrar även andra former av angrepp från exempelvis trojanska hästar, maskar och spionprogram. Även om antvirusprogrammen brukar innebära ett allomfattande skydd så kan det även vara idé att ha ett program som specifikt letar efter spionprogram.

När ett spionprogram blivit installerat (oftast utan användarens vetskap) så rikserar användaren att bli av med känslig information till en annan part. I värsta fall tar spionprogrammen reda på lösenord och kreditkortsnummer. Ett ytterligare komplement för att skydda sig är att ha en kraftfull brandvägg på datorn. När användaren är väl skyddad finns ingen större anledning till oro men uppmanas ändå att vara observant.Lämna en kommentar